SZÖVETSÉG A BÜKKI BORVIDÉKÉRT

A Bükki Borvidék jövőjéért aktívan tenni akarók közössége

Szövetségünk jelenleg egy jogi formával nem rendelkező civil érdekközösség, melynek célja, hogy összefogja és koordinálja azokat, akik közös szívügyünkért, az önálló Bükki Borvidékért aktívan tenni kívánnak. Általános céljaink között szerepel a borvidék múltjának alaposabb megismerése, hagyományaink ápolása, pincekultúránk megóvása. Fontos feladatunk a jelenlegi ültetvényállapotok stabilizálása-javítása, dűlőink és pincesoraink állapotának védelme. A borvidék jövőjének kulcsfontosságú kérdése, termőhelyeink megismerése és a termesztésre legalkalmasabb fajták szakmailag megalapozott kutatása, mellyel a Bükki Borvidék identitása hosszútávon megalapozható. Nem utolsó sorban célunk, hogy a borvidékünk éghajlati és termőhelyi adottságainak megfelelő színvonalú borok minél nagyobb számban szülessenek meg, melyhez szakmailag sok fejlődés, egymástól és másoktól tapasztalatok, hasznosítható tudás szerzése szükséges.

A rendszerváltás óta eltelt közel 30 év alatt a borvidék és annak különböző működő szervezetei nem értek el érdemi előrelépést bármilyen borvidéki szintű stratégia kialakításában, fajtaszűkítési elképzelésben, borstílus kialakításban, vagy szőlő eladási ár érdekképviseletben. Nincsenek tervek a csökkenő termőterületek tendenciájának megállítására és felmérni sem sikerült eddig a meglévőek állapotát. Néhány kivételtől eltekintve nincsenek bükki borok a borboltok polcain és az idegenforgalmilag frekventált pincesorainkon is felülreprezentált a borvidéken kívülről behozott lédig borok aránya.

Nemcsak szavakban, hanem tettekben is cselekvő szervezetként terveink szerint tagjaink a leginkább fontosnak tartott problémakörökben munkacsoportokat hoznak létre, melyekben konkrét feladatok megoldására vállalkoznak. Minden tagunk köteles részt venni legalább egy folyamatban lévő feladatban. Az egyes csoportok a feladat súlyának megfelelő idő alatt (jellemzően fél év, egy év) az adott kérdést kidolgozzák, majd az egyesülés tagjai előtt ismertetik, ahol döntés születik az adott probléma megoldáshoz vezető további lépésekről. A problémakörök évente frissítésre és súlyozásra kerülnek, így az aktuálisan legfontosabbnak tartott kérdések állandóan napirenden lehetnek. Célunk hosszú távú (pl. fajta kísérletek) elindítása is, melyekről természetesen csak több éves, évtizedes távlatokban lehet majd értékelést adni.

A borral és szőlővel dolgozókon kívül várjuk sorainkba azokat is, akik bármilyen egyéb területen (adminisztratív, jogi, rendezvényszervezés, borkultúra, vendéglátás, stb…) kapcsolódhatnak a borágazathoz és éreznek kötődést a Bükki Borvidékhez. Szövetségünk összejöveteleit terveink szerint két témakör töltené ki, egyrészt szakmai előadások megtartása, melyek segítségével egymástól és vendég előadóktól tanulhatunk, másrészt a végrehajtott projektek beszámolói és az új feladatok kiosztása. Működésünk során természetesen törekszünk az együttműködésre azokkal a szervezetekkel, akik céljainkkal egyetértésben tevékenykednek. Konkrét feladatunknak tekintjük, hogy a hatályban lévő eredetvédelmi rendszer és termékleírás mellett egy valódi kontroll mellett működő, esetenként szigorúbb többszintű önkéntes szabályozást vezessünk be. Ennek első lépéseként megalapítjuk a Bükki termékpiramis csúcsára a TERROIR BÜKK eredet- és érdekvédelmi közösséget. Elkötelezettséget vállalunk ugyanakkor arra, hogy rövid határidővel kidolgozzunk egy szélesebb kört is érintő – a jelenlegi Bükk OEM eredetvédelmi rendszer alapjain nyugvó – de annál komolyabb ellenőrzési rendszerrel ellátott második pillért, a CLASSIC BÜKK eredet – és érdekvédelmi rendszert, mely a mindennapok bükki borainak megszületésére és védelmére hivatott.

Bükki Borvidék – 2018. augusztus 8.

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0