Bálvány-Bükkbor (2019)

Az induló 2019-es évjáratban 6 borászunk, összesen 5300 palack bort készített. A 3 Bálvány-alkotó fajta, a Chardonnay, az Olasz rizling és a Zenit nem minden tagunknál érhető el saját termelésben, ezért ellenőrzés mellett egymásnak is termeltünk szőlőt a borok elkészítéséhez. A szőlő alapanyag maximum 1,5 kg-os tőkénkénti terhelésből érkezhetett, a fajtákat csak tartályban, reduktív érlelés és finomseprő felkeverés mellett kellett elkészíteni, majd házasítani. Cél a bükki karakter és a borvidék három meghatározó fajtájának az együttműködésének a bemutatása.

A Bálvány-Bükkbor története:
https://terroirbukk.hu/balvany/tortenet/

A Bálvány-Bükkbor szabályai:
https://terroirbukk.hu/balvany/feltetelek/

Csáter Apó Pincéje (Hajdu Ádám)

  • Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
  • Chardonnay: saját termelés, Cserépfalu/Csurdóka-dűlő
  • Olasz rizling: saját termelés, Bogács/Galagonyás-dűlő

„Határozottan zárkózott, lassan nyíló tétel, némi fehérborsos, szőlővirágos illat. Könnyed bor, mely elég gyorsan lecseng. Nem a krémesség zászlóvivője, inkább a filigrán frissesség követe.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Illatában citrusok és zöldalma, friss, fiatalos hangulat. Kóstolva is ez a helyzet, friss és ropogós, könnyed bor, az ízében is a citrusok dominálnak. A lecsengése közepes, tökéletes fröccsbor! 83/100 pont” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

Gallay Kézműves Pince (Borbély Roland)

  • Zenit: saját termelés, Nyékládháza/Pittyén-dűlő
  • Chardonnay: Szikszó/Magyar-hegy
  • Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő

„Zöldalmás belépő, egy réteg herbás, csalános vonulattal. Szép a test, jól vezetnek a savak. Nagyon jó arányok, kimagasló harmónia. A legropogósabb, legfeszesebb savakkal rendelkező Bálvány.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Érett édes fehér húsú gyümölcsök az illatban, még egy kis sárgadinnye is előkerül. Kóstolva a test közepes, kerek savakkal és áradó gyümölcsös ízekkel, krémesen telt karakterrel. Hosszú lecsengés, igazi gasztrobor! 87/100 pont” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

Hajdu Roland

  • Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
  • Chardonnay: Bükkzsérc/Mike-dűlő
  • Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő

„Friss nyári almával indít az orrban a Bálvány, citrusos savak zamatban, fehér virágok. Lime-os vonulat a savak és a közepes test, kerek harmóniában. Igazán jóivású tétel, gyorsan elfogyhat egy palackkal.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Érett őszibarack és alma az illatban, a háttérben fehér virágokkal. Kóstolva közepes test, elegáns savak, szép gyümölcsösség, citrusok, alma, körte. Hosszú, zamatos, szuper! 87/100 pont” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

KT Kézműves Pince (K. Tóth Szabolcs)

  • Zenit: saját termelés, Nyékládháza/Pittyén-dűlő
  • Chardonnay: Szikszó/Magyar-hegy
  • Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő

„Alma, zsálya, bodza elég intenzív az orrban az illatjáték, talán az egyik legerősebb ezen a téren a Bálványok közül. Elmaradhatatlan citrusosság az igazán jóivású, nem bántó bükki savak hordozója.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Kicsit fülledt a bor, érdemes szellőztetni! Kóstolva közepes test, vibráló savak, ciprusos karakter. Érdemes várni vele, bontsuk ki egy év múlva! Most 81/100 pont.” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

Palmetta Pincészet (Galuska Gábor)

  • Zenit: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
  • Chardonnay: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
  • Olasz rizling: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő

„Az egyik legvilágosabb színű Bálvány, visszafogott az orrban. Halványan jönnek a citrusok, ízben is lassan bontakozó, leginkább egy kis krémes vajassággal operál. Olaszrizlinges kesernyével búcsúzik.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Illatában farkasalma, fehér virágok és tűzköves jegyek, sokkal inkább egri semmint bükki hangulat. Közepes test, férfiasan szikár savszerkezet, rusztikus kivitelezés. Szájban élesztős, minerális jegyek váltakoznak, a lecsengése közepesnél hosszabb. 84/100 pont” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

 

Sándor Zsolt Organikus Pincészete

  • Zenit: saját termelés, Nyékládháza/Pittyén-dűlő
  • Chardonnay: Szikszó/Magyar-hegy
  • Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő

„Szinte buja illattal indít, fűszeres zöldalmás rétegekkel, némi ánizzsal szinte keleties a fogadtatás. Krémes a test, jönnek az illatban tapasztalt összetevők a zamatban is. Lendületes, igazi bükki savak és nem kevés alkohol. Az egyik legvastagabb textúrájú Bálvány.” – Nyulasi Gábriel (Ihatóbb Magyarországért Mozgalom)

2020. június 16.

„Érett fehér húsú gyümölcsök és érintésnyi parfümösség az illatában. Kóstolva közepes test, penge savak, az ízképben pici naspolya és füge, datolya és édeskés fűszerek. A lecsengése közepes. 85/100 pont” – Ercsey Dániel (Pécsi Borozó)

2020. szeptember 17.

 

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folyatatása
0