Bálvány-Bükkbor (2020)

A 2020-as évjáratban 3 borászunk teljesítette a Bálvány-feltételeket. A 3 Bálvány-alkotó fajta, a Chardonnay, az Olasz rizling és a Zenit nem minden tagunknál érhető el saját termelésben, ezért ellenőrzés mellett egymásnak is termeltünk szőlőt a borok elkészítéséhez. A szőlő alapanyag maximum 1,5 kg-os tőkénkénti terhelésből érkezhetett, a fajtákat tartályon kívül már használt hordóban is lehetett érlelni (bár ezzel végül senki nem élt) és finomseprő felkeverés mellett kellett elkészíteni, majd házasítani. Cél a bükki karakter és a borvidék három meghatározó fajtájának az együttműködésének a bemutatása
A Bálvány-Bükkbor története:
https://terroirbukk.hu/balvany/tortenet/
A Bálvány-Bükkbor szabályai:
https://terroirbukk.hu/balvany/feltetelek/
Csáter Apó Pincéje (Hajdu Ádám)
- Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
- Chardonnay: saját termelés, Cserépfalu/Csurdóka-dűlő
- Olasz rizling: saját termelés, Bogács/Galagonyás-dűlő
Hajdu Roland
- Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
- Chardonnay: Cserépfalu/Csurdóka-dűlő
- Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő
A második Bálvány-évjáratban a borokat elég hamar összeházasítottuk és kevertük alattuk a finomseprőt, de a korábbinál hosszabban – ezúttal augusztusig – együtt érlelődtek. Fehér húsú gyümölcs és virágok az illatban. Ízében halovány édes tónussal nyit, a teltebb korty okán, majd a jellegzetes bükki savszerkezet tartja feszesen a lecsengésig. A 2019-es után egy barátságosabb tétel az évjárat adottságaiból kifolyólag.
Palmetta Pincészet (Galuska Gábor)
- Zenit: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
- Chardonnay: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
- Olasz rizling: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő


