Bálvány-Bükkbor (2020)

A 2020-as évjáratban 3 borászunk teljesítette a Bálvány-feltételeket. A 3 Bálvány-alkotó fajta, a Chardonnay, az Olasz rizling és a Zenit nem minden tagunknál érhető el saját termelésben, ezért ellenőrzés mellett egymásnak is termeltünk szőlőt a borok elkészítéséhez. A szőlő alapanyag maximum 1,5 kg-os tőkénkénti terhelésből érkezhetett, a fajtákat tartályon kívül már használt hordóban is lehetett érlelni (bár ezzel végül senki nem élt) és finomseprő felkeverés mellett kellett elkészíteni, majd házasítani. Cél a bükki karakter és a borvidék három meghatározó fajtájának az együttműködésének a bemutatása

A Bálvány-Bükkbor története:
https://terroirbukk.hu/balvany/tortenet/

A Bálvány-Bükkbor szabályai:
https://terroirbukk.hu/balvany/feltetelek/

Csáter Apó Pincéje (Hajdu Ádám)

  • Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
  • Chardonnay: saját termelés, Cserépfalu/Csurdóka-dűlő
  • Olasz rizling: saját termelés, Bogács/Galagonyás-dűlő

Hamarosan…

Hajdu Roland

  • Zenit: saját termelés, Mezőkövesd/Pazsag-dűlő
  • Chardonnay: Cserépfalu/Csurdóka-dűlő
  • Olasz rizling: Bogács/Galagonyás-dűlő

A második Bálvány-évjáratban a borokat elég hamar összeházasítottuk és kevertük alattuk a finomseprőt, de a korábbinál hosszabban – ezúttal augusztusig – együtt érlelődtek. Fehér húsú gyümölcs és virágok az illatban. Ízében halovány édes tónussal nyit, a teltebb korty okán, majd a jellegzetes bükki savszerkezet tartja feszesen a lecsengésig. A 2019-es után egy barátságosabb tétel az évjárat adottságaiból kifolyólag.

Palmetta Pincészet (Galuska Gábor)

  • Zenit: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
  • Chardonnay: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő
  • Olasz rizling: saját termelés, Tibolddaróc/Kelemenes-dűlő

Hamarosan…

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0