A SZÖVETSÉG TÖRTÉNETE
Már 2018. augusztusában sajtótúrát hirdetünk, hogy rögzítsük az indulásunk idején fennálló állapotokat és beszámoljunk terveinkről. A boros szaksajtó részéről élénk az érdeklődés, mintegy tucatnyi szakíró kóstol, jegyzetel, kérdez és mond véleményt egy álló napon keresztül. A Szövetségről ezt követően számos írás jelenik meg, és a 2018 óta eltelt időszakban erőfeszítéseinknek hála több publikáció születik a Bükki Borvidékről, mint a megelőző 30 évben összesen. A különböző megkeresésekre igyekszünk folyamatosan reagálni és rendelkezésre állni, hiszen tudjuk, a borvidék feltámasztásában szükséges együtt dolgoznunk a bormédia Bükkre nyitott szereplőivel.
2019. tavaszára részletes kidolgozásra kerül az első borvidéki egységes bormárka, ami akkor a „Bükkbor” munkanevet kapja. Szerettük volna a Bükkbort már az új termékleírásba beemelni, hogy a borvidéken bárki elkészíthesse, ám ez minisztériumi ellenállásba ütközött, mondván nem tudunk forgalmi engedélyes prototípust bemutatni a termékből. Így más választásunk nem lévén, szövetségi keretek és szabályozás között indult el a 2019-es évjáratban 8 tagunk, hogy védett eredetű bükki borvidéki száraz fehér házasítást készítsen, immáron BÁLVÁNY – Bükkbor néven. Az első évjáratból végül 6 bor jutott át a végső minősítésen és 2020. júniusában ezeket tudjuk piacra dobni. A BÁLVÁNY szabályait a megfelelő menüben el lehet olvasni, röviden a borvidék 4 legnagyobb területen termelt fehér fajtájából hármat tartalmaz egyenlő arányban, ahol a szőlőtermés maximum 1,5kg/tőkés termesztésből származhat, melyet év közben szőlészeti ellenőrzésen hitelesítünk.
2020 júniusában az Egyesület együttműködési megállapodást köt Miskolc városával, melyben vállalják, hogy a Bükki Borvidék fennmaradásáért közösen fognak küzdeni, kiemelten pedig Miskolc borturizmusának és borkultúrájának erősítésén dolgoznak. Ennek kiemelt területe a történelmi Avas borturisztikai aktivizálása, Miskolc bortörténelmének közvetítése és a bükki borok helyi fogyasztásának erősítése.
2020-ban az Egyesület pártolói tagsága számára mindössze egy sétálókóstolót rendez meg, a további időpontok a koronavírus miatti helyzetben elmaradnak.
2020 szeptemberében a tagság a stratégiai célok tekintetében megosztottságot mutat, így tisztújítás mellett dönt. A többségi álláspont megerősíti elnöki posztján Hajdu Rolandot, titkárrá választja Radeczky Jánost (Avasi Présház), míg az elnökség szakmai tagja Galuska Gábor (Palmetta Pincészet) lesz. 3 korábbi tag, Borbély Roland, K. Tóth Szabolcs és Horánszky Gergely távozik az Egyesületből, míg Nagy Luca (Tard), Molnár Miklós (Miskolc) és Dömötör Zoltán (Anna Pincészet – Miskolc) csatlakozik a Szövetséghez.