BÁLVÁNY TÖRTÉNETE

2018 végére körvonalazódott az igény, hogy szükséges lesz mielőbb egy olyan bort megtervezni és megalkotni, ami a Bükki Borvidéket méltón képes bemutatni és létjogosultságát alátámasztani. Nevét a Bálványról, a Bükk-hegység 956 méter magas csúcsáról kapta, melyről körültekintve a lábunk előtt hever az egész bükki térség, de még az azon túl fekvő területek is. Számos szempont értékelése és vakkóstolások sora után született meg a döntés, hogy fehér házasítást készítünk. Egy bort, ami képes megmutatni magát a Bükköt, ahol a borász háttérbe vonul és a termőhely valamint a fajták kerülnek előtérbe. Egy bort, amiben találunk komplexitást, elegáns savszerkezetet, hegyvidéki karaktert. Nem a bor-piramis aljára terveztünk bort készíteni, egy magasabb szintű fogyasztói igényt kívántunk kielégíteni, oly módon, hogy még széles kör számára szerethető végeredmény jöjjön létre. Mint a világ nagy házasításainál, maximum három fajtát szerettünk volna használni. Fontos szempont volt, hogy idővel mindenki elkészíthesse a Bükkben, így végül három olyan fajtára esett a választás, melyek a borvidéken a legnagyobb területen termesztett fajták között vannak (Chardonnay, Olasz rizling, Zenit) és szépen muzsikálnak együtt. A BÁLVÁNY nem a dűlős- és fajtaborainkból kimaradt tételek házasítása, a BÁLVÁNY egy terméskorlátozott alapanyagból készült meghatározott három fajtából álló, kötött házasítási arányú és technológiájú bor. Ugyan a bort minden borász külön, önállóan készíti, a szőlőtermesztés során lehetőség és szükség is van az együttműködésre. Így lényegében egymásnak termelünk szőlőt, egymással cserélünk termést, persze előre megbeszélt és ellenőrzött módon. „A közösség értéket teremt” – áll a címkén, ezt ennél jobban nehezen tudnánk megfogalmazni. BÁLVÁNY – emberi kéz által létrejött alkotás, melyet valamely tulajdonságáért csodálunk…