CLASSIC BÜKK FELTÉTELRENDSZER

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki tagja a Szövetség a Bükki Borvidékért kezdeményezésnek és vállalja az alábbiakat:

SZŐLÉSZET

 1. A bor alapanyagául szolgáló szőlőnek a Bükki Borvidék területéről kell származnia.
 2. A birtok illetve borász lehetőség szerint saját maga végzi vagy irányítja az éves szőlészeti munkát. Csak saját tulajdonú vagy hivatalosan bérelt területről vagy január 31-ig megszületett szándéknyilatkozat/előszerződés alapján más tulajdonában lévő Bükki Borvidéki területről készíthető CLASSIC BÜKK bor. Minden esetben megtörténik a várható hozam szőlészeti ellenőrzése.
 3. Hozam: az adott területen megengedett maximális rügyterhelés az 1 szálvesszőnek megfelelő vagy azzal egyenértékű.

BORÁSZAT

 1. Tilos a must/bor cukortartalmának bármilyen javítása, a savtartalom növelése vagy csökkentése, a fordított ozmózis, fadarabok illetve enzimek használata.
 2. A bor alkoholtartalma 11,5 és 14 V/V% közötti a Nébih kerekítési szabályainak figyelembe vételével.
 3. A minimális érlelési idő 6 hónap.

MEGJELENÉS

 1. A borok kizárólag palackozott formában jelenhetnek meg, burgundi típusú palackban. Zárástechnikára vonatkozó megkötés nincs.
 2. A CLASSIC BÜKK borok kötelezően használják az elnyert titulust.
 3. A boroknál fontos cél, hogy oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel (OEM BÜKK) kerüljenek a forgalomba, település és dűlő feltüntetéssel. Alaphelyzetben minden CLASSIC BÜKK bor OEM BÜKK bor is egyben.

 

MENETREND/ELLENŐRZÉS

(A 2019. évjárattól)

 • Az évjárat évének január 31. napjáig írásban a szükséges dokumentumok hiánytalan csatolásával (jelentkezési adatlap (1. melléklet) és földhasználati összesítő vagy szándéknyilatkozat) bortermelő jelzi CLASSIC BÜKK bor készítési szándékát. Minden jelentkező automatikusan tagja az adott évi CLASSIC BÜKK bizottságnak, így ellenőrzési kötelezettségei is keletkeznek.
 • A metszést követően az elvégzett metszés (rügyszám) ellenőrzése
 • Vegetációs cikluson belül bármikor előzetes jelzés nélkül a zöldmunkák és a gyomkezelés ellenőrzése
 • A kész bor OEM engedélyeztetésének lefolytatása
 • Belső kóstolás, a CLASSIC BÜKK adott évi tagjainak egyszerű többségi szavazata szükséges
 • A CLASSIC BÜKK adott évjáratában elinduló birtokok és borok konkrét megnevezése és publikálása csak sikeres folyamat esetén történik meg
 • CLASSIC BÜKK cím odaítélése
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Összesen
Ft
Végösszeg
Ft
Vásárlás folyatatása
0