TERROIR BÜKK eredet- és értékvédelmi közösség

ALAPÍTÓ NYILATKOZAT

Mi, a TERROIR BÜKK eredet- és értékvédelmi közösséget alapító Bükki Borvidéken munkálkodó szőlészek és borászok úgy döntöttünk, hogy saját szabályrendszerű termelői csoportot hozunk létre annak érdekében, hogy egy általunk kijelölt szigorú követelmény-rendszerben évről-évre kimagasló minőségű és a termőhelyeinket magas szinten bemutatni képes borokat hozzunk létre. Célunk ezzel, hogy a Bükki Borvidék – más kárpát-medencei borvidékekhez hasonlóan – kimagasló adottságait széles körben megismertessük, tanuljunk egymástól és másoktól, még jobban felismerjük és megértsük termőhelyeink és szőlőfajtáink értékét és kapcsolatát, valamint segítségül szolgáljunk az egykoron szebb napokat látott borvidék bor- és pincekultúráját felélesztéshez, öntudatának visszanyeréséhez. Határozott elképzelésünk, hogy munkákat a független és önállóan rendelkezni képes Bükki Borvidéken folytassuk még nagyon sokáig. A TERROIR BÜKK minden Bükki Borvidéken dolgozó borász számára nyitott közösség, akik vállalják, hogy saját művelésű Bükki Borvidéken termelt szőlőjükből a megadott követelmények betartásával bort készítenek, valamint tevékenyen részt vesznek a Bükki Borvidék jövőjéért végzett munkában. A TERROIR BÜKK borok elkészítésén kívül, közösségünk célja a Bükki Borvidék ügyének előremozdítása minden lehetséges területen, melynek kereteként a Szövetség a Bükki Borvidékért közösséget hoztuk létre.

Borvidékünk számára a történelem az elmúlt évtizedekben értékeihez képest méltatlan szerepet jelölt ki, mely időszak kártétele mára számos területen kifejtette a hatását. A Bükki Borvidék szőlőtermésének zöme évtizedek óta más borvidékek pincéiben válik borrá, felvásárlói kartellek tartják mélyen a szőlő árakat, melyek évjárattól függetlenül képtelenek emelkedni. A termelők a minimális megtérülés reményében indokolatlan mértékű tömegtermelésbe menekülnek, de ennek az útnak a végén csupán legyengülő és idő előtt elöregedő, művelésükben felhagyott szőlőterületeket látunk. A néptelenedő falvak, a magukra hagyott pincék és szőlőültetvények, az egykori teraszok maradványai mutatják, hogy a tömegtermelés zászlaja alatt nem vár megváltás senkire. A fiatal generációktól nem várhatjuk, hogy ilyen körülmények között apáik nyomdokaiba lépjenek.

A Kárpát-medence és ezen belül a Bükk térsége számos titkot, borászati múltja rengeteg elfeledett értéket rejt. Ezek felkutatása és feltámasztása mind a múlt, mind a jövő generációi felé tett alapvető kötelességünk. A borvidékünkön élő emberek, így az itt dolgozó borászok között is számos akad, akiknek a felmenői már évszázadok óta foglalkoznak szőlővel és készítenek is bort ezen a vidéken. A Bükki Borvidék pincekultúrája, a maga több ezer pincéjével figyelmezteti a jelen kort arra, hogy őseink háborúk és szegénység közepette sem adták fel a reményt és nem hagyták a szőlő és borkultúra eltűnését. Figyelmeztet rá, hogy a térség földrajzi és klimatikus adottságai olyan értékek, amelyek nemcsak a Kárpát-medencében, de nemzetközileg is figyelemre méltóak. A Bükk-hegység figyelmeztető védősáncként állja útját az észak-nyugati viharoknak, így az előterében húzódó termőhelyek zömmel 200 méter feletti magasságban, többnyire vulkanikus altalajon és délies kitettséggel a hegység védettségében várják, hogy kellő szakértelemmel és alázattal kiemelkedő és egyedi borokat készítsünk róluk.

Véleményünk szerint csak azok a borvidékek és régiók tudnak tartósan fölemelkedni ebből a helyzetből, ahol az újonnan megszülető borok magas minőségűek és megfelelően erős termőhelyi identitást is hordoznak. Meggyőződésünk, hogy ezt az identitást csak termőképességében korlátozott, egyensúlyban élő szőlő képes számunkra megadni, melynek termesztésébe nem avatkozunk be elkerülhető növényvédelmi megoldásokkal. A bor kialakulása során törekszünk a természetességre, kerülünk minden olyan megoldást, ami a fajták és a termőhely jellegzetességeit átalakítja vagy torzítja, egyúttal megadjuk azt az időt a bornak, ami teljes kialakulásához szükséges.

Csupán néhányan tesszük meg az első lépéseket, de bízunk benne és határozottan reméljük, hogy az irány és a képviselt szemlélet követendő példának bizonyul és rövidesen egyre több hiteles és magas színvonalat képviselő birtok csatlakozik majd kezdeményezésünkhöz.

 

Bükki Borvidék

  1. június
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folyatatása
0