TERROIR BÜKK FELTÉTELRENDSZER

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki tagja a Szövetség a Bükki Borvidékért kezdeményezésnek és vállalja az alábbiakat:

SZŐLÉSZET

 1. A bor alapanyagául szolgáló szőlőnek a Bükki Borvidék területéről, I. osztályú dűlőből kell származnia.
 2. A birtok illetve borász saját maga végzi vagy irányítja az éves szőlészeti munkát. Csak saját tulajdonú vagy hivatalosan bérelt területről készíthető TERROIR BÜKK bor.
 3. TERROIR BÜKK bor csak jelenlegi vagy egykori kárpát-medencei fajtából készíthető.
 4. Hozam: egyes fajtákra való tekintettel maximum 1,5 kg/tőke. Irányadónak az 1 kg/tőke terhelést tekintjük.
 5. Fő célként az ültetvényen ökológiai művelést kell folytatni. Amennyiben ez még jelenleg nem áll fenn, meg kell kezdeni az átállást. A TERROIR BÜKK rendszerbe nevezett birtokon vállalni kell, hogy maximum 3 év alatt a teljes átállás megtörténik. Átállásban lévő terület esetén évről-évre jelezni kell az ökológiai művelés irányában megtett változtatásokat.
 6. TERROIR BÜKK bor készítése során a nevezésben megadott fajtákon kívül idegen fajta maximum 5%-ban kerülhet a borba.
 7. A kérdéses ültetvény legalább 5 éves legyen, a tolerálható tőkehiány a 2019-es évjárattól 10% alatti. Még nem termő oltvány pótlások nem minősülnek tőkehiánynak.
 8. Kizárólag kézi szüret végezhető.

BORÁSZAT

 1. Tilos a must/bor cukortartalmának bármilyen javítása, a savtartalom növelése vagy csökkentése, a fordított ozmózis, fadarabok illetve enzimek használata. Az erjesztés spontán lefolyású vagy bio borok készítéséhez hitelesített élesztő használatával irányítottan is történhet.
 2. A bor alkoholtartalma 12 és 14 V/V% közötti a Nébih kerekítési szabályainak figyelembe vételével.
 3. A bor megengedett maradék cukortartalma maximum 4g/l.
 4. A minimális hordóban tartási idő 6 hónap, minimális palackos érlelési idő 6 hónap.

MEGJELENÉS

 1. A borok kizárólag palackozott formában jelenhetnek meg, burgundi típusú palackban. Zárástechnikára vonatkozó megkötés nincs.
 2. A TERROIR BÜKK borok kötelezően használják az elnyert titulust (kivéve 15. pont).
 3. A boroknál fontos cél, hogy oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel (OEM BÜKK) kerüljenek a forgalomba, település és dűlő feltüntetéssel. Alaphelyzetben minden TERROIR BÜKK bor OEM BÜKK bor is egyben. Két kivétel lehetséges: amennyiben egy bor a TERROIR BÜKK kétlépcsős bírálati ellenőrzésen sikeresen megfelel, abban az esetben is jogosult a TERROIR BÜKK címre, ha az OEM-bizottságnál (de csak ott!) esetlegesen nem kapna engedélyt. A másik kivétel, ha a bor ősi kárpát-medencei vagy más – bükki OEM engedélyezett fajták között nem szereplő – szőlőfajtából készül. Ezek a tételek mindkét esetben OFJ borként kerülhetnek forgalomba, de TERROIR BÜKK bornak tekintjük őket.

MENETREND ÉS ELLENŐRZÉS A 2019. ÉVJÁRATTÓL

 • Az évjárat évének január 31. napjáig írásban a szükséges dokumentumok hiánytalan csatolásával (jelentkezési adatlap (1. melléklet) és földhasználati összesítő) bortermelő jelzi TERROIR BÜKK bor készítési szándékát. Minden jelentkező automatikusan tagja az adott évi TERROIR BÜKK bizottságnak, így ellenőrzési kötelezettségei is keletkeznek.
 • A metszést követően az elvégzett metszés (rügyszám) ellenőrzése
 • Vegetációs cikluson belül bármikor előzetes jelzés nélkül a zöldmunkák és a gyomkezelés ellenőrzése
 • Közvetlenül a szüretet megelőzően a véletlenszerű mintavétellel fürtszám, a fürt-átlagtömeg és a mustfok/várható alkoholtartalom ellenőrzése. Szükség esetén további korlátozás elrendelése. Várható maximális palackszám meghatározása
 • A kész bor OEM (esetleg OFJ) engedélyeztetésének lefolytatása
 • Belső kóstolás, 2/3-os többség
 • Külső szakértők kóstolása, 2/3-os többség
 • A TERROIR BÜKK adott évjáratában elinduló birtokok és borok konkrét megnevezése és publikálása csak sikeres bírálat esetén történik meg

 

 • TERROIR BÜKK cím odaítélése

 
A 2018-as ún. „nulladik” évjárat TERROIR BÜKK feltételrendszert kiegészítő különleges szabályai

 • Az érintett birtokok jelentkezése meghívásos alapon történik. A jelentkező gazdák ültetvényeinek bejárása 2018. augusztus 1-ig befejeződik. Ellenőrzésre kerül az ültetvények általános állapota, a metszésmód, a tőketerhelés szintje. Csak azok az ültetvények vehetnek részt a 2018-as évjárat TERROIR BÜKK folyamatban, melyek ellenőrzéskori állapota megfelel a tőketerhelés meghatározott szintjének.
 • A teljes folyamat a szüret előtti ellenőrzéstől kezdve megfelel a TERROIR BÜKK feltételrendszerében meghatározottaknak.

 

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Összesen
Ft
Végösszeg
Ft
Vásárlás folyatatása
0